Årets stipendiater 2015 lär sig hantverk och forskar om ”On Demand Economy”

stipendium2015
Årets stipendiater visar en spännande bredd och ger ett bra nuläge om den spännande och komplexa företagsvärld vi idag verkar i. Våra medlemmars behov sträcker sig från en önskan att ta till sig gammal hantverkskunskap via konkret stöd i en expansionsfas till kommande affärsmöjligheter och nya koncept som ”On Demand Economy”, även kallat ”Circular Economy”.

– Dagens agenter, distributörer och importörer är kunskapstörstande och nyfikna företagare som ser möjligheter och är snabba att anpassa sig och hela tiden se sig om för ett nytt nuläge, säger Helena Waker, VD på Agenturföretagen.

Det första stipendiet går till Åsa Iggström, Cook’n Bloom, som är importörer och distributörer av köksredskap. Cook’n Bloom arbetar långsiktigt med ambition om att förse den Nordiska marknaden med innovativa kvalitetsprodukter för den kräsna kocken såväl hemma som på restaurang.  Åsa har idag inköps- och därmed tullansvar för alla produkter Cook’n Bloom importerar och nu står expansion på agendan.

-Vi står inför en möjlighet att expandera till andra marknader och har genom gediget arbete övertygat våra leverantörer om att anförtro oss fler marknader. När det gäller export till övriga Nordiska länder krävs det kunskap och därför söker jag stipendium för att gå en utbildning hos Tullverket. Utbildning inom tull och export är otroligt viktigt för att kunna ta nästa kliv!, berättar Åsa.

Det andra stipendiet går till Carina Björklund, Bardun Agenturer, som i en tid när det ofta pratas om att hantverkskunskapen är på väg att försvinna från Sverige sökt stipendium för att fortsätta sin utbildning hos Johansson & Son Träskofabrik, där hon lär sig träskotillverkningens hantverk.

-Jag påbörjade denna utbildning i våras och har nu lärt mig grunderna, men behöver mer träning för att få upp hastigheten och färdigheten i tillverkningen. Tekniken att tillverka skor med spikning kan appliceras på många modeller och det är också det jag vill förverkliga. Jag vill söka efter nya material, experimentera fram nya modeller och fortsätta erbjuda nytänkande i det här segmentet av skor. Jag vill också bibehålla kunskapen om tekniken och kunna erbjuda närproducerade skor, säger Carina om varför hon sökt stipendiet.

2015 års sista stipendium går till Angelica Christiansson, modeagenturen N Collections. Angelica är uppvuxen i en entreprenörfamilj och efter att ha gått på London Collage of Fashion läser hon idag Business Management, också i London. Just nu planerar hon för sin avhandling som hon planerar att skriva om det spännande ämnet ”On Demand Economy”, även kallat ”Circular Economy”.

-Det här är ett nytt koncept och ett ämne vi konstant läser om i tidningar och ser på nyheter om. Det är en snabbväxande, ny arbetsmarknad helt olik den vi tidigare sett. ”On Demand”-ekonomin består av en mängd företag som fokuserar på att erbjuda effektiva, kostsparande tjänster som bara är ett knapptryck bort. De utnyttjar online plattformar, så som mobilappar, till fullo. Det är företag som Uber, Airbnb, TaskRabbit m.fl som driver denna utveckling framåt och intäkterna är stora. 2013 blev den globala “On Demand”-ekonomin värderad till $26 miljarder och detta spås fyrdubblas inom de närmaste åren, berättar Angelica.

Stipendiet vill Angelica använda för att vidareutveckla sina kunskaper inom ämnet och göra intervjuer samt gå på seminarium utanför skolan. Vi ser fram emot att ta del av hennes forskning och presentera hur denna utveckling kan påverka industrier, arbetsmarknader och vilka affärstillfällen som kan komma att skapas!

Stipendierna delas ut den 19 november i Stockholm under Agenturföretagens höstmöte och seminarium “Är tyskar utomjordingar, eller är det vi svenskar som är från en annan planet?” om hur vi gör bättre affärer med andra länder och om hur de egentligen ser på oss svenskar i affärssammanhang. Sammantaget delas 40 000 kr ut.