Stockholm Fashion District får stöd för utveckling

Länsstyrelsen har beslutat om 300 000 kronor i ekonomiskt stöd till Stockholm Fashion District i Nacka strand, som nu växer för fullt. Syftet är att bidra till utvecklingen av ett nytt handelsområde och nya koncept för mötesplatser för modebranchen.– Det känns viktigt att stödja den dynamiska utveckling som nu pågår i Stockholms län, säger landshövding Chris Heister.

Färsk statistik visar att modebranschen i Sverige har växt med drygt 11 procent och att exporten ökat med hela 17 procent det senaste året.

Stockholm Fashion District är skapat av och för designers och deras team, textilleverantörer, inköpare och säljare av ledande svenska och internationella modevarumärken inom konfektion, skor, väskor och accessoarer.

Det senaste tillskottet i området är Stockholm Showroom, ett hus med 8 000 kvadratmeter permanenta visningslokaler. Huset invigs i februari 2016 och är idag i det närmaste fullbokat. Därför kommer det att utökas med ytterligare 2 000 kvadratmeter under tredje kvartalet 2016. Därmed kommer Stockholm Fashion District att inkludera två hus med permanenta visningslokaler, Stockholms Shoe House och Stockholm Showroom, om sammanlagt 14 000 kvadratmeter, tolv inköpsmässor per år samt event, seminarier och pop-up-aktiviteter.

Ambitionen är att området ännu tydligare ska profileras som en plats för modebranchens ”affärer”. Bakom satsningen finns ett team från branschorganisationen Agenturföretagen (Association of Trade Partners Sweden), fastighetsägare och företag i modebranschen.
– Stockholm Fashion District ska vara en aktuell, levande och inkluderande mötesplats för framtidens modebransch i Sverige och Skandinavien. Vi vill också kunna visa det allra senaste vad gäller nya och smarta affärslösningar.  Andra tematiska satsningar kan komma att handla om export, inkubation för unga företag, försäljning och att utforska digitaliseringens alla möjligheter, säger Helena Waker på Agenturföretagen och Stockholm Fashion District.

Det nya utvecklingsarbetet genomförs med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen och Nacka kommun.

– Genom satsningarna i Stockholm Fashion District får Stockholm och Sverige en uppdaterad infrastruktur, nya plattformar för modehandeln och ett forum för företag och varumärken i tillväxt. Jag kommer med spänning att följa utvecklingen, säger landshövding Chris Heister.

Tre toppkrafter är engagerade i utvecklingsarbetet:

Charlotte Wiking, med erfarenhet och bakgrund från Stockholm Furniture & Light Fair, Fotografiska och Swedish Music Hall of Fame
Henrik Mattsson, namnkunnig omvärlds- och trendanalytiker i det egna företaget Bloc
Vanessa Leporati Wahlund, med ett långt förflutet som företagare och utbildare i modebranschen

>>> Stockholm Fashion Districts webbplats
>>> Nyheten hos Länsstyrelsen Stockholm