Månadens medlem: Studio Formata

Studio Formata har på mycket kort tid fått stor uppmärksamhet för sina vackra mönster applicerade på bland annat brickor och anteckningsböcker, mönster med namn som Northern Lights. Såväl svenska Sköna Hem som brittiska The World of Interiors har skrivit om dem, och deras spännande resa har bara precis börjat.

Allt började med en längtan efter att låta idéer och visioner om formgivning materialiseras i ett möte med klassiska tekniker och hantverkstraditioner. Till kollektionen Marbles har Clara Bergman hämtat inspiration från den nära tusenåriga hantverkstraditionen att marmorera papper.

– Jag inspireras av och har en stark passion för att utforska och skapa oväntade möten mellan färger, former och material och vill gärna ge fantasin fritt spelrum inom varje givet tema. Jag har också ett starkt intresse för att använda gamla hantverkstraditioner och tekniker i nya kreativa sammanhang, berättar Clara Bergman.

Brickorna, som görs för hand, tillverkas i björkfanér/mdf från antingen FSC- eller PEFC-certifierade leverantörer, vilket innebär att det kommer från skogar som brukas långsiktigt och ansvarsfullt. De är också kontrollerade i ett Food Contact Test enligt FCR:s regelverk för att säkerställa att de inte släpper ifrån sig ämnen som kan påverka maten som serveras på brickan eller som är farliga för hälsan.

Vid sidan om skapandet studerar Clara Bergman arkitektur vid Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler för Arkitektur i Köpenhamn. Med i företaget finns också Claras mamma Ingela Bergman. I augusti 2016 deltog Studio Formata för första gången bland Young Designers på design- och inredningsmässan Formex. Efter Formex nu i augusti ett år senare åker de vidare till Maison & Objet i Paris, som tackar Studio Formata för marmoreringseffektens återkomst.

Vad är roligast med ert företagande?
-Roligast är de kreativa processerna, det vill säga att arbeta fram produkterna, att det är så givande att arbeta tillsammans samt den fina respons vi fått på våra produkter.

Varför blev ni medlemmar i Trade Partners Sweden/Agenturföretagen?
-Vi fick under Formex 2016 besök av Agenturföretagens ordförande Jan Björnum som trodde att vi kunde behöva deras hjälp. Några månader senare blev vi medlemmar och kunde ta del av juridisk vägledning från Anna-Karin Abdon i ett antal viktiga frågor. Den hjälpen har varit ovärderlig för oss.

Läs mer: studioformata.se