Hur man tar sitt företag till nästa nivå, del 1 – styrelser

Entreprenörer vill utveckla och växa. Ändå når endast ca 5% av Sveriges företag en omsättning överstigande 20 miljoner kronor och så har det sett ut länge. Varför blir inte företagen större trots att de flesta företagare jobbar stenhårt?

Det vanligaste svaret är ”jag har så mycket att göra och hinner inte”.  Därmed prioriteras heller inte de mera långsiktiga planerna om vad man egentligen vill med sitt företag. Det blir lätt så att allt bara rullar vidare som en födkrok utan några riktiga visioner. Detta behöver absolut inte vara fel, men det är en gammal sanning att om man inte utvecklas så går man bakåt gentemot marknaden.

Aktiv styrelse

Allt fler företagsledare har börjat inse behovet av att ha en klar strategi för sitt företag, men också att det är svårt att klara av detta utan att ta hjälp utifrån. De har därför inlett ett aktivt styrelsearbete. Det finns bra personer att ta till hjälp och man kan börja i liten skala t.ex. med en adjungerad styrelse och sedan succesivt utvecklas. En adjungerad styrelse fungerar som en vanlig styrelse, men den har ännu ej registrerats och kan därför lätt avslutas, om man skulle vilja det. Efter en provperiod för båda parter kan man gå vidare och registrera styrelsen.

Styrelsens fördelar

Det är inget revolutionerande med en styrelse, men viktiga frågor kommer upp på agendan och bearbetas så att det blir möjligt att gå vidare. Ledningen får en diskussionspartner och en breddning av erfarenheter, nätverk och kunskaper, som naturligtvis är en resurs inför förändringar.

Effekterna kommer ganska omgående. ”Detta hade vi faktiskt tänkt göra” är en vanlig kommentar. Ja visst, men med en styrelse så blir det verkligen gjort. Häri ligger kanske det allra största värdet, företaget får helt enkelt ”ändan ur vagnen” och kommer vidare. Det finns massor av goda exempel.

Lycka till!

Jan Björnum har stor erfarenhet av styrelsearbete och är förutom styrelseordförande i Trade Partners Sweden/Agenturföretagen även aktiv i flera andra bolagsstyrelser och ordförande i Styrelseinstitutet.

Är du intresserad av att veta mer, kontakta Jan Björnum:
jan@tradepartners.se
070-797 81 44