Brexit – Finns det en smidig exit?

När EU- och Handelsminister Ann Linde besökte Trade Partners Swedens medlemmar inom mode, skor och textil i Stockholm Fashion District för ett samtal om Brexit och dess påverkan på handeln mellan Sverige och Storbritannien lämnade hon oss med följande uppmaning:

“Min uppmaning till er är:
Ni måste förbereda er inför Brexit.
Ni måste göra en riskanalys.
Ni måste se över era resurser, system, kompetens, lagerhållning etc.
Det är risk för stora störningar när Brexit träder i kraft.
Vi måste förbereda oss inför Brexit.”

Vår uppmaning är att alla som har ett samarbete med företag i Storbritannien förbereder sig och ser över sina avtal. Agenter i EU har en skyddslagstiftning, medan rollen som distributör måste regleras i ett avtal då ingen sådan lagstiftning finns Hur Storbritannien väljer att göra med denna skyddslagstiftning vid Brexit är osäkert och då blir det som står i ditt avtal extra viktigt.

Som medlem har du tillgång till våra advokater för att ställa frågor om vad som kommer att gälla för dig och dina relationer vid Brexit. Här har vi samlat några länkar:

Kommerskollegium – analys , alternativen efter Brexit, rapporten “Ingen Brexit-effekt än” och Utrikeshandelspodden om Brexit m.m.

Kommerskollegium, rapporten Brexit – Alternativ till framtida regelverk för handel med tjänster och tull- och handelsprocedurer mellan EU och Storbritannien

Business Sweden