Hogsta Ridsport grundades redan 1993, berätta hur allt startade!
”Hogsta Ridsport startade som ett sorgearbete redan i december 1993, mest för att ett par vänner hade kommit med det förslaget och jag behövde något som ändrade mitt fokus. Jag har en bakgrund inom livsmedel och dessutom har jag alltid hållit på med ridsport, avancerad dressyr samt drivit hästverksamhet sedan 1988. Det var mer behovet av ett utmanande projekt som startade Hogsta Ridsport än mitt intresse för försäljning. Åren 2012–2013 valde jag att satsa på verksamheten på ett nytt sätt genom att bland annat anställa mer personal till bolaget och arbeta mer med tydliga strategier. Sedan starten har företaget vuxit organiskt och med hjälp av egna medel. Detta tillsammans med välkända leverantörer, produkter av högsta kvalité och såklart vår kunskap och stora intresse inom ridsport är några av anledningar till varför vi har gått från en omställning på SEK 1,3 miljoner år 2013 till SEK 9,4 miljoner 2018.”
Vilka utmaningar ser du inom ridsportsindustrin framöver och hur gör du för att förbereda dig och ditt företag?
”Vår största utmaning är att handeln i stort har skapat ett osunt förhållande till kunden. Den marginalen som används idag skall bära våra kostnader för varor, personal, system och utveckling. Att investerare går in för att skapa en tillväxt i företag utan att ta hänsyn till dessa parametrar är skrämmande. Jag hoppas att tiden där ett för lågt pris, fri frakt och fria returer används för att locka kunder och gör att vi inte blir konkurrenskraftiga när vi försöker bedriva en sund handel som tar hänsyn till arbetsmiljö och hållbarhet i stort är slut. Vi kommer fortsätta att hålla oss till ett sortiment vi anser håller måttet och passar till den kund som söker en bättre utrustning till sig och sin häst. Vi tror på att inte följa med i den trend som har satts av vissa aktörer. Vi satsar på kunskap och information så att vi kan bli rådgivande inom de områden där vi ser att ridsporten har något att vinna!”
Vad ska ni använda stipendiet till?
”När vi fick reda på att vi skulle bli tilldelade ett stipendium så kändes det så stort! Tillsammans med mitt team kom vi fram till att vi ville satsa på en kurs i digital marknadsföring samt kompletterande utrustning för att kunna göra bättre filmer till våra sociala medier. Det kommer ge oss ett ännu bättre utgångsläge inför vår kommande satsning!”
Nästa steg är ett kliv ut på den globala marknaden, berätta om denna satsning och hur ni förbereder er?
”Eftersom vår verksamhet är nischad mot dressyrsporten och vi har en stark vilja att utvecklas så hade vi ett val att göra. Antingen så breddar vi utbudet eller vår kundbas. Vi valde att bredda kundbasen genom att satsa på en internationell marknad av anledningen att vår kunskap och intresse ligger inom just dressyr. Innan vi började satsningen så var min inställning att det ”bara” skulle vara att översätta hemsidan till engelska och sedan öppna upp för alla marknader. Den inställningen har fått omvärderas under arbetets gång och nu är vi i en fas där vi tillsammans med Business Sweden tar fram de marknader som skulle kunna passa oss bäst. Genom ett bidrag från EU och Tillväxtverket så kommer vi att få möjligheter att köpa en del tjänster i samband med denna satsning. Återigen kommer även ert bidrag väl till pass, då det kommer att handla en hel del om digital marknadsföring.”
Ni arbetar både med en fysisk butik och en e-handel. Vad är dina bästa tips för att kunna erbjuda kunderna en lika bra serviceupplevelse online som när de besöker er fina butik på gården?
”Att verka både i fysisk butik och online har många fördelar och för oss är kombinationen en förutsättning för att lyckas. Det är dock viktigt att ha med i beräkningen att vår e-handel tar längre tid i anspråk än om vi endast hade haft fysisk handel. För vi vill ge den digitala kunden samma upplevelse och service som om de besökte den fysiska butiken. Så en kunnig och snabb kundtjänst, ordentligt packade varor, tydlig information om produkterna, villkor samt en liten extra gåva för att bygga relationer. Detta tar längre tid än vad man tror, men är extremt viktigt enligt oss! När vi satsar internationellt så kommer vi med största sannolikt köpa en välfungerade kundtjänst för varje marknad så att även kunder i andra länder skall få en lika snabb och enkel kommunikation som vår svenska kund.”
Varför är du medlem i Trade Partners Sweden?
”Vi är medlemmar i Trade Partners Sweden för att ta del av den kunskap som finns att hämta hos er. Tidigare utbildningar jag har tagit del av var guld värda och har också varit med och bidragit i vår utveckling.”