Vi uppmuntrar dig till att rösta i EU-valet den 9 juni, läs om alla kandidater här!
Vilka är de viktigaste frågorna för dig att driva på de kommande åren gällande handel?
Jag vill göra det enklare för företag att bli hållbara genom att riva onödig byråkrati, underlätta för reparationer, främja användning av återvunnet material och andra gröna tjänster. EU måste göra mer för att skapa en cirkulär ekonomi så att konsumenter enklare kan göra hållbara val. Denna mandatperiod har jag varit Sveriges enda röst i utskottet för den inre marknaden och som kämpat för att riva hinder för den gröna och digitala handeln.
På vilket sätt kommer du arbeta för att stödja mode-, textil- och skobranschen för att de ska uppfylla hållbarhetsmålen?
Arbetet med att stoppa greenwashing måste stärkas. Jag har varit med och skrivit de nya lagar som är på gång i EU för att stoppa falska miljöpåståenden och för att öka rätten till reparationer. Jag har även tagit strid för att svenska miljömärkningar ska erkännas i hela EU. Det arbetet vill jag fortsätta. Det måste bli mer lönsamt att vara grön och det måste bli enklare för konsumenter att göra hållbara val. Mer förnybar energi och kärnkraft är också avgörande för att minska utsläppen och nå klimatmålen.
På vilket sätt bör politiken underlätta den digitala omställningen för handelsföretag?
Vi måste förverkliga en digital inre marknad och införa fri rörlighet för data inom EU genom att riva onödig byråkrati för datadelning. Startups och scale ups måste enklare få tillgång till kapital i Europa. Jag vill också att EU satsar mer på att stärka Europas cybersäkerhet för att stoppa hackerattacker och spridning av desinformation.
Hur kan du som politiker bidra till att förenkla regelverket på europeisk nivå för att gynna företag inom handeln?
Vi måste säkerställa att våra gemensamma regler på EU:s inre marknad är långsiktiga och teknikneutrala för att förhindra onödigt regelkrångel. Därför vill jag införa en ombudsman för den inre marknaden för att stoppa handelshinder.
Hur ser du på möjligheterna att stödja svenska företag genom handelsinitiativ för att navigera genom ekonomiskt svåra tider?
Politiken måste göra mer för att stötta företag att sänka sina kostnader. Särskilt små- och medelstora företag så att de vågar anställa och expandera i svåra tider. Arbetsgivaravgifterna och elektronikskatten är exempel på skatter som bör sänkas.