Den 1 oktober förra året kom en rad nya regler i bland annat lagen om anställningsskydd att träda i kraft. Motiven bakom de nya reglerna var bland annat att det ansågs finnas ett behov av en reform eftersom arbetsmarknaden förändrats över tid och att arbetsgivare behöver ges större flexibilitet för att våga växa och våga anställa.
En viktig förändring i lagen om anställningsskydd, som i tuffare tider på arbetsmarknaden sannolikt kommer bli alltmer tillämpad är ändringen som införts i antalet undantag från turordningen som får göras vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Enligt den tidigare regeln fanns en möjlighet för arbetsgivare med högst tio anställda att undanta två personer som arbetsgivaren ansåg var av särskild betydelse för verksamheten. Genom den nya regeln som trädde i kraft förra året har gränsen för hur stor, eller liten, organisationen får vara för att undantag överhuvudtaget ska få göras tagits bort och antalet personer som får undantas har ökat från två till tre arbetstagare. Dvs. oavsett hur stort eller litet företaget är får en arbetsgivare göra undantag från regeln sist-in-först-ut med upp till tre anställda. Det är också möjligt att tre månader senare göra samma undantag från turordningen. Syftet med de nya turordningsreglerna är givetvis att företag ska få större möjligheter att behålla nyckelkompetens i samband med en arbetsbristsituation.
Härutöver har det införts ett nytt studiestödsprogram för vuxna arbetstagare, det så kallade omställningsstudiestödet. Omställningsstudiestödet riktar sig till arbetsföra arbetstagare i åldern 27-62 år som bland annat har arbetat 12 av de senaste 24 månaderna. Omställningsstudiestödet består av en bidragsdel och en lånedel. Bidragsdelen uppgår till högst 20 500 kronor i månaden, med möjlighet att låna ytterligare maximalt 12 300 kronor i månaden. Stödet kan sökas för upp till 44 veckors studier, vilket motsvarar cirka ett års studier men studietiden kan fördelas över flera år.
För arbetsgivare som behöver skära ner i sin verksamhet kan omställningsstudiestödet ge arbetsgivaren en möjlighet att, istället för att säga upp, bevilja tjänsteledighet under studietiden och arbetstagaren får utan att behöva ge upp sin anställningstrygghet möjlighet att bredda sin kompetens i syfte för arbetstagaren att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att hen vidareutbildar sig inom det område hen redan är verksam inom eller genom att arbetstagaren byter spår helt. Omställningsstudiestödet tillåter också arbetstagare att arbeta på deltid samtidigt som arbetstagaren studerar med omställningsstudiestöd på deltid.
Avslutningsvis ska nämnas några förändringar som rör hyvling. Hyvling innebär, som vissa redan kanske känner till, att arbetsgivaren ger de anställda färre arbetstimmar, i stället för att de sägs upp. Vad detta i praktiken innebär är att arbetsgivaren säger upp befintliga tjänster och erbjuder dem på ett färre antalet arbetstimmar med en lägre lön som resultat. Om arbetstagaren tackar nej till ett sådant erbjudande om anställning på färre timmar blir konsekvensen att arbetstagaren sägs upp på grund av arbetsbrist.
I de nya reglerna om hyvling har införts en omställningstid på tre månader under vilken period den tidigare sysselsättningsgraden alltjämt ska gälla. Vidare följer av de nya reglerna att hyvling ska följa turordningsreglerna om det gäller fler anställda. Turordningsreglerna innebär i sammanhanget att anställda med kortare anställningstid ska bli erbjudna omplacering och få erbjudande om de lägre sysselsättningsgraderna före de som har varit anställda under en längre tid.
Ja, förändringens vindar blåser sannerligen inom arbetsrätten och på den allt tuffare arbetsmarknaden. Om ni har frågor vad det finns för möjligheter att anställa men också göra nedskärningar i verksamheten, tveka inte att höra av er till mig på anneli.lonnborg@fylgia.se.
Denna artikel är skriven av advokat Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia, www.fylgia.se.