Sveriges största exportmarknader är Tyskland och Norge. Exporten är ungefär lika stor till de båda länderna samtidigt som deras befolkningsmängd skiljer sig stort. Därmed är Norge är det land vi handlar mest med per capita. För att sätta det i ytterligare perspektiv så exporterar vi mer till Norge än till Kina, Ryssland, Brasilien och Indien tillsammans. Samtidigt är det ett av de länder som företag i Sverige ofta nämner som problematiskt att handla med. En förklaring till detta kan vara förväntansbilden, att man bortser från att Norge står utanför EU och tullunionen.
Båda ministrarna berättar ingående om ett fint samarbete och lika värderingar mellan de goda grannarna Norge och Sverige. Samtidigt manar de till att fortsätta verka pådrivande för positiva förändringar och identifiera områden för förbättringsinsatser.
Förbättringsområden:
Ett viktigt område som lyfts fram är infrastrukturen och framförallt mellan viktiga orter som Oslo-Göteborg, Oslo-Stockholm och Narvik-Kiruna.
Tullarnas öppettider och inskränkningar på dessa är ett område som kraftigt påverkar upplevelsen av tillgängligheten att passera gränsen med varor.
Ett annat område är att se över olikheter i regelverk, som det för impregnering av lastpallar. Om EU och Norge har samma krav blir förflyttningen av varor enklare.
Ett område som lyfts fram där Norge gjort ett stort förbättringsarbete är momshanteringen som digitaliserats.
Slutligen nämns digitalisering av tullprocessen som ett område att hitta förbättringsmöjligheter inom där man exempelvis kan skicka in underlag digitalt istället för att vänta de i genomsnitt 7 minuter det idag tar vid gränsen.
Läs den tidigare rapporten Sveriges handel med Norge – grannhandel med förhinder? från Kommerskollegium här:
https://www.kommers.se/publikationer/Rapporter/2013/Sveriges-handel-med-Norge/