Hur ser utvecklingen för konkurser och rekonstruktioner ut just nu?
Vi ser en utveckling där allt fler företag befinner sig i ekonomiska svårigheter och där många bolag inte längre kan, eller inser att man framöver inte kommer kunna betala sina skulder. Statistiken för november månad utvisar att konkurserna ökat relativt kraftigt över hela landet jämfört med november månad förra året. Antalet konkurser under november har varit högt i förhållande till hur det sett ut över tid. Ser man på årsbasis för tiden fram till och med november har konkurserna över landet dock endast ökat med ca sju procent i jämförelse med 2021 (som hade relativt få konkurser). Prognosen är att konkurserna kommer att fortsätta att öka under slutet av 2022 och under 2023.
Rekonstruktionerna håller sig på en förhållandevis låg nivå. I somras infördes en ny rekonstruktionslag där kraven på att få en ansökan om rekonstruktion beviljad har skärpts något. Ett bolag ska bl.a. kunna påvisa att det i grunden är livskraftigt och de nya reglerna har utformats så att rekonstruktioner i mindre omfattning ska användas på ett otillbörligt sätt där man exempelvis förhindrar borgenärernas indrivningsåtgärder eller där man försöker skjuta upp en oundviklig konkurs.
Är det några särskilda branscher som är drabbade?
Konkurserna avser främst små och medelstora företag inom byggbranschen, restaurangnäringen samt konsultföretag med diverse inriktningar. Handeln är hitintills representerad i något mindre utsträckning.
Går det att se några särskilda orsaker till de ökade konkurserna och rekonstruktionerna?
Just nu är det generellt ökade ränteutgifter, elpriser och drivmedelspriser samt den höga inflationen och ett allmänt försvagat konjunkturläge som påverkar företag och hushållens köpkraft och skapar ekonomisk oro.
Har du några bra tips till medlemmarna för att undvika att drabbas i samband med andras konkurser/rekonstruktioner?
Var uppmärksamma på signaler hos era kunder och samarbetspartners för att undvika att bygga upp för stora fordringar. Tydliga varningstecken på att situationen börjar bli ohållbar och av allvarligare slag är att någon börjar betala allt senare för varje betalningsomgång och när dröjsmålen snarare är regel än undantag bör man agera. Ett nytt eller växande skuldsaldo hos Kronofogden hos en kund är en ännu tydligare signal. Är det någon aktör som börjat få svårigheter att betala bör man kräva förskottsbetalning eller inte leverera på nytt förrän man fått betalt för redan obetalda leveranser.
Vilken typ av frågor kan man vända sig till dig och få hjälp med i samband med konkurser/rekonstruktioner?
Känner man oro inför sin situation i företaget och önskar generell information om vad som gäller samt vilka åtgärdsalternativ man kan ha till buds, kan man kontakta mig.
Denna artikel är skriven av Martin Gynnerstedt, advokat och partner på Trägårdh Advokatbyrå.
Läs gärna Martins artikel “Åtgärder vid betalningssvårigheter” här.