Enligt 10 § lag om handelsagentur kan en agent ha rätt till provision på ordrar som kommer in till huvudmannen efter att agentavtalet har upphört. Denna typ av provision kallas för efterprovision. En grundläggande förutsättning för efterprovision är att ordern har accepterats av huvudmannen och har lett till ett avtal om köp mellan huvudmannen och kunden. Därutöver krävs följande:
För att ett avtal om köp ska anses ha kommit till stånd huvudsakligen genom agentens medverkan förutsätts att det arbete agenten har utfört har varit förberedande till det slutliga avtalet och att agentens arbete har varit den huvudsakliga orsaken till att det blivit ett avtal. I praktiken kan detta innebära att agenten exempelvis har lämnat en offert till kunden och att kunden sedan meddelar att den vill köpa varan baserat på den aktuella offerten.
Vad som menas med att avtalet om köp har ingåtts inom skälig tid efter att agentens uppdrag upphörde får avgöras utifrån omständigheterna i respektive fall. Det går inte att säga generellt vad som är skälig tid med hänsyn till att ledtiderna mellan införsäljning/offert till ett slutligt avtal kan vara olika från bransch till bransch.
Rätten till efterprovision påverkas inte av orsaken till att ett agentavtal har upphört. Det betyder att även om en agent skulle ha blivit uppsagd med omedelbar verkan på grund av ett väsentligt avtalsbrott har agenten ändå rätt till efterprovision om förutsättningarna enligt 10 § lag om handelsagentur är uppfyllda. På detta sätt skiljer sig rätten till efterprovision mot rätten till avgångsvederlag då en agent kan gå miste om sin rätt till avgångsvederlag i samband en uppsägning på grund av ett väsentligt avtalsbrott.
Avslutningsvis ska nämnas att bestämmelsen om rätt till efterprovision är en s.k. dispositiv bestämmelse, vilket innebär att parterna i ett agentavtal kan avtala bort den. Det står alltså parterna fritt att avtala om att agenten inte ska ha rätt till någon efterprovision.