Oklarheterna har till mycket berott på att det inte funnits någon praxis på området, utan den har skapats i princip här och nu och i takt med att korttidspermitteringarna verkställts. I samband med att Högsta förvaltningsdomstolen den 18 juni i år slog fast att jämförelsemånaden är den kalendermånad som infaller tre månader före den kalendermånad då Tillväxtverkets beslut fattades, uppgav Tillväxtverket att de välkomnar beslutet som ett led i utvecklingen av rättstillämpningen. Dvs. det finns anledning att bidra till rättsutvecklingen och överväga att överklaga eventuella krav på återbetalning av tidigare preliminärt beviljat stödbelopp.
Många av Tillväxtverkets beslut om återkrav motiveras av att företag lämnat in sin avstämning till Tillväxtverket för sent. Att kräva tillbaka hela det utbetalda stödbeloppet på enbart den grunden att avstämningen har inkommit till exempel en dag för sent till Tillväxtverket bör vara oproportionerligt sett till dess sammanhang. Särskilt i ljuset av att förseningen kanske beror på att handläggande person på företaget låg sjuk i corona eller att det fanns ett tekniskt problem hos Tillväxtverket som gjorde att det inte gick att lämna in avstämningen i rätt tid. Ett antal återkravsärenden på grund av för sent inkommen avstämning ligger nu för förvaltningsrättens prövning. Regeringen har också föreslagit en lagändring som innebär att företag inte längre ska kunna krävas att betala tillbaka hela korttidsstödet om avstämningen lämnas in för sent.
En annan inte ovanlig grund för beslut om återkrav är att företaget under stödperioden eller dessförinnan beslutat om utdelning. Även här kan det diskuteras om ett återkrav på hela eller del av stödbeloppet är proportionerligt sett till omständigheterna. Läs gärna min krönika om relationen mellan korttidsstöd och utdelning på Tidningenresultat.se.
Givet avsaknaden av tydlighet och praxis på området kan det i många fall vara värt att överklaga ett beslut om återkrav av tidigare utbetalat och beviljat korttidsstöd. Har ni frågor om korttidsstöd och vad som gäller vid ett eventuellt överklagande, tveka inte att höra av er till mig här.
Denna artikel är skriven av advokat Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia.